Mikor van szükség belső hőszigetelésre?

Dátum:

A felújítások egyik leggyakoribb és legvitatottabb pontja a hőszigetelés. A vélemények gyakran megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy külső, vagy belső hőszigetelést érdemes választani. A legtöbb lakásban előfordul, hogy van egy-két szoba, ami akár 6-7 Celsius-fokkal is hidegebb a többinél, mivel külső falak határolják. Ennek az is lehet a következménye, hogy a pára a leghidegebb falon csapódik le. Ez a hosszú téli hónapok során a lakók diszkomfortérzetéhez, valamint a fűtésszámla megemelkedéséhez vezethet.

A gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon megoldható-e a mennyezet szigetelés belülről, továbbá, hogy parafával, gipszkartonnal, EPS lappal, vagy XPS lappal érdemes-e dolgozni. Fontos elkülöníteni, hogy amíg a külső hőszigetelés sok esetben nyitott cellás EPS lappal történik, addig a belső hőszigeteléshez leggyakrabban zárt cellás XPS lap szükséges. Az XPS lapnak köszönhetően a hőmérséklet kiegyenlítődik a szobában. A belső szigetelés anyagköltsége egy 20 négyzetméteres szoba esetén körülbelül 40.000 Ft, ami jelentősen kevesebb költséget jelent, mintha kívülről szigetelnénk. Nem szólva arról, hogy nem kell állványokat felállítani a munkálatokhoz, valamint az egész homlokzat leszigetelése helyett elég csupán a „hideg falon” dolgozni.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor külső hőszigetelés kivitelezésére egyszerűen nincs mód. Például a következő esetekben:

  1. Műemléknek minősülő épületek
    Az ilyen épületekvédelme miatt az eredeti homlokzat megtartása kiemelkedően fontos. A külső oldali homlokzati hőszigetelés elfedné az egyedi és különleges összképet, különösen ha domborművekkel, szobrokkal vagy sormintával tarkítottak.
  2. Társasházak
    Egyetlen lakásra feltenni a szigetelést nem elég hatékony. Ilyen esetekben meg kell győzni a többi lakástulajdonost, az épület tulajdonosait, üzemeltetőit az átalakítás szükségességéről, ha szerencsénk van, önkormányzati támogatással megvalósítják a teljes projektet. Amennyiben viszont nem egyezik bele minden érintett, úgy újabb falakba ütközünk.
  3. Beépítési korlátok
    Sokszor, annak ellenére, hogy minden engedélyt könnyedén meg tudnánk szerezni a külső hőszigeteléshez, mégsem tudjuk kivitelezni az esetlegesen túl közel épített szomszéd házak, a telekhatár beépítések, a nehéz megközelíthetőség, vagy esetleg a pénzügyi korlátok miatt.

A fent említett esetek miatt az egyetlen megoldás a belső hőszigetelés. A leggyakoribb ellenérv a beltéri szigeteléssel kapcsolatban az, hogy hőhidak alakulhatnak ki a falban, ami eredményezheti például a pára lecsapódását, valamint a fal penészesedését. Ez azonban egyszerűen kiküszöbölhető többek között azzal, ha minden hőszigetelő panel szorosan illeszkedik egymáshoz. Fontos még figyelni a fal megfelelő portalanítására, valamint az üvegfátyol tapéta hézag- és gyűrődésmentes felhelyezésére. Az alábbi videóban a hőszigetelő panelek helyes felrakása látható:

Összefoglalva tehát a belső hőszigetelés ugyan valamivel nagyobb körültekintést igényel műszakilag, mint a külső hőszigetelés kialakítása, azonban egy szakember segítségével és a gyártói előírások betartásával olcsón, házilag, esztétikusan, és gyorsan megtérülő módszerrel szigetelhetünk.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Sikeresen zárult a China Brand Fair 2024 Budapesten

Az immár 7. alkalommal, 2024. június 13-15. között megrendezett...

Sport szelet történelem

Az első Sport szeletet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion...

Szerszámkiadó automaták a FémAlk Zrt.-nél

Az nem kérdés, hogy a hazai forgácsoló cégek bevezetnek-e...

Különleges állatkerti élmény felavatására került sor a Nyíregyházi Állatparkban!

Megnyílt a Jégvilág, a sarkkörök és a hideg égövek...
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.