Vörös Zsuzsanna tizenöt éve lett olimpiai bajnok öttusában

Dátum:

Vörös Zsuzsanna a 2004-es athéni olimpián, napra pontosan tizenöt éve lett olimpiai bajnok, s ezzel máig Székesfehérvár egyetlen ötkarikás aranyérmese.

Az évforduló alkalmából rendezett keddi székesfehérvári ünnepségen levetítették a verseny legfontosabb pillanatait, majd Vörös Zsuzsanna elevenítette fel az akkori történéseket. Hangsúlyozta, hogy az a diadal nem csak egy napról szólt, hanem egész életéről, minden egyes edzéséről és a felkészülésről.

Felidézte, hogy a verseny előtt nem aludt, korán kelt, nem tudott reggelizni, így kellett végigküzdenie a napot. „A lövészet drámaira sikerült, alig találtam el a táblát, de Kulcsár Antal szövetségi kapitány pár mondata után összeszedtem magam: a vívás jobban ment, úszásra alig tudtam bemelegíteni, de jól sikerült, míg a lovaglásnál nem ismertem eléggé a lovat, s azt sem tudtam, mekkora sebességgel kell az akadályokat megközelíteni, mégis sikeresen végigmentem a pályán” – fogalmazott.

Vörös Zsuzsanna kiemelte: a futás előtt a melegítő helyiségben a 41 másodperces előny tudatában már nyugodt volt, az egyetlen izgalmat a magyar zászló átvétele jelentette számára. A célba érkezés után a fizikai fájdalom mellett fantasztikus érzés kerítette hatalmába, ami minden rosszat feledtetett vele – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az egész nap során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ez volt a siker alapja, mert vetélytársai mindegyikének akadt egy-egy igen gyenge száma. Ebből alakult ki egy megnyugtató előny a lovaglást követően, így már senki sem veszélyeztethette az első helyemet a célba érkezésig – összegzett.

Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy tizenöt évvel ezelőtt egész Székesfehérvár Athénra és az öttusára figyelt, és sikerült kiszurkolni a város első és eddig egyetlen olimpiai aranyát. Úgy vélte, csapatmunka vezetett az egyéni sikerhez.
Megemlítette, hogy az azóta eltelt esztendőkben Vörös Zsuzsanna kitartott klubja, sportága és a város mellett, és továbbra is a magyar öttusáért dolgozik.

Tóth István, az Alba Volán SC elnöke szerint egy ilyen eredmény nem a semmiből születik, nagyon sokan hozzátették a maguk tudását, tapasztalatát. Büszkeségnek nevezte, hogy az egykori versenyzőt sikerült az öttusa mellett tartani, mert ma is példaképe a fiataloknak, köztük Kovács Saroltának és Demeter Bencének, akiknek visszavonulásakor „átadta a stafétát”.

Az MTI tudósítása szerint Vörös Zsuzsanna 2004. augusztus 27-én, Athénban fantasztikusan kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg a női öttusázók versenyét. Vörös lövészetével, vívásával, úszásával és lovaglásával akkora előnyt gyűjtött össze, hogy a jó futónak számító lett Jelena Rublevska a második helyről indulva meg sem próbálta utolérni őt a 3000 méter során. Az első kör végén mindössze 8 mp-cel csökkent a háromszoros egyéni világbajnok magyar versenyző előnye, s amikor a második kör végén sem tudott üldözője közelebb kerülni hozzá, már ünnepelni kezdett a lelkes magyar tábor. Vörös a zárókörben kapott egy piros-fehér-zöld zászlót, az utolsó métereket már ezzel a kezében tette meg, s magasra tartva szakította át a célszalagot.

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Sikeresen zárult a China Brand Fair 2024 Budapesten

Az immár 7. alkalommal, 2024. június 13-15. között megrendezett...

Sport szelet történelem

Az első Sport szeletet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion...

Szerszámkiadó automaták a FémAlk Zrt.-nél

Az nem kérdés, hogy a hazai forgácsoló cégek bevezetnek-e...

Különleges állatkerti élmény felavatására került sor a Nyíregyházi Állatparkban!

Megnyílt a Jégvilág, a sarkkörök és a hideg égövek...
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.