Sport szelet történelem

Dátum:

Az első Sport szeletet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitása alkalmából mutatták be. A Csemege Édesipari Vállalat gyártotta 25 grammos kiszerelésben, kézi technikával. A csomagolása már akkor szinte ugyanez volt: két rétegű alufóliába és zöld színű papírba volt burkolva. A kívül borító papírt egy diszkoszvető figurája díszítette, melyet Szécsényi József, a sportág elismert képviselője ihletett.

Az eredeti neve MHK Sport szelet volt, utalva az akkori sporttömegmozgalomra. Bár a Fradi szimpatizánsai szerint a zöld szín egyértelűan a Ferencvárost jelképezi. A zöld színű csomagolásnak azonban nincs köze a Fradihoz. Az 1956-os forradalom után a gyártást MHSZ Sport szelet néven folytatták a Budapesti Csokoládégyárnál.

A rendszerváltást követően, 1993-ban a Kraft Jacobs Suchard cég vásárolta meg az állami vállalatot. A csomagolás és a méret is változott – az ír maradt a régi. A Normál Sport szelet mérete 31 grammra nőtt, míg a hagyományos terméket „kicsi Sport szeletnek” nevezték. Megjelent a 42 grammos Sport szelet XL is, és a csomagolás ábrája is megváltozott, eltávolítva a sportoló alakját.

A 1990-es évek végén már elérhető volt XXL méretben (51 gramm), karamelles és mogyorós ízben, majd 2002-től tej- és fehércsokoládé ízesítésben, sőt 2005-től jégkrémként is kapható volt.

Ez az igazán magyar klasszikus folyamatosan arra sarkallta a háziasszonyokat, hogy mindenki megalkossa a saját, házi sportszelet receptjét. A recept a Marbellíta cukrászkellék weboldalán megtalálható.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Sikeresen zárult a China Brand Fair 2024 Budapesten

Az immár 7. alkalommal, 2024. június 13-15. között megrendezett...

Szerszámkiadó automaták a FémAlk Zrt.-nél

Az nem kérdés, hogy a hazai forgácsoló cégek bevezetnek-e...

Különleges állatkerti élmény felavatására került sor a Nyíregyházi Állatparkban!

Megnyílt a Jégvilág, a sarkkörök és a hideg égövek...

MINI Magisz – Az első hivatalos MINI márkakereskedés és szerviz Debrecenben

Cooper, Countryman, Aceman, Cabrio. Mi bennük a közös? Mindegyik...
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.